De woonoppervlakte, wat valt hier wel en niet onder?

Bij iedere te koop staande woning vindt u het terug in de advertentie: de woonoppervlakte. Het is natuurlijk ook wel belangrijk om te weten hoeveel ruimte een potentiële nieuwe woning u kan bieden. Heeft u weleens afgevraagd welke ruimtes er eigenlijk allemaal wel, of juist niet, onder de woonoppervlakte vallen? En hoe de woonoppervlakte eigenlijk wordt bepaald? Zijn daar richtlijnen voor, of is het eerder nattevingerwerk? In dit nieuwsitem vertellen wij u er alles over! 

Deze ruimtes wél
Als er in woningadvertenties wordt gesproken over de woonoppervlakte, dan wordt hiermee eigenlijk niets anders bedoelt dan “de bewoonbare oppervlakte achter de voordeur van de woning”. Ruimtes zoals de woonkamer, keuken, het toilet, badkamer en slaapkamers, maar ook de gang, bijkeuken, vaste kast en meterkast maken allemaal deel uit van de totale woonoppervlakte van een woning. 

Deze ruimtes niet!
Een garage, schuur, eventueel dakterras of balkon vallen dan weer niet onder de woonoppervlakte van de woning. Dit staat in de “meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen” die makelaars gebruiken om de totale woonoppervlakte te bepalen.

Zó wordt de woonoppervlakte bepaald
De makelaar bepaalt het woonoppervlak als volgt: per woonlaag wordt de totale oppervlakte gemeten van alle ruimtes waar de hoogte tot het plafond minimaal 1,5 meter is. Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren. Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.

Alle gebruiksoppervlakten die op Funda worden getoond, zijn opgedeeld conform de Meetinstructie. De Meetinstructie is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VBO Makelaar, VastgoedPRO, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. In deze meetinstructie wordt precies beschreven wat er wel en niet mag worden meegerekend als oppervlakte van een woning. Dankzij de Meetinstructie kan er een eenduidige manier van meten worden toegepast.


Vragen? Wij staan voor je klaar! 

Heeft u vragen over de woonoppervlakte, of andere woon-gerelateerde zaken? Het team van Gravestate Makelaars staat voor u klaar! Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring