Informatie inzake energielabel

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete van €405. Hoe vraag je een definitief label aan en hoe voorkom je dat je teveel betaalt?

Voorlopig energielabel
Heb je nog geen voorlopig energielabel ontvangen? Deze kan je deze alsnog opvragen via de website www.zoekuwenergielabel.nl. Op basis van een postcode en huisnummer wordt het voorlopig energielabel direct getoond. Ook van je buren als je dit interessant vindt!

Definitief energielabel aanvragen
Wie zijn woning verkoopt, moet het voorlopige energielabel om laten zetten naar een definitief energielabel. Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kan je onder andere inloggen met je DigiD-gegevens. Ben je eigenaar van de woning samen met je partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon. Na inloggen kom je in een afgeschermde omgeving waar je het definitieve label aan kunt vragen. Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed. Gebruik hiervoor de informatie die door ons of door de verkopend makelaar is aangeleverd. Wijzig de gegevens als ze niet kloppen.
Hierna moet je in diverse stappen de kenmerken van je woning opgeven. Bijvoorbeeld type glas, of je dak en vloer zijn geïsoleerd en of je een CV-ketel hebt. Het is vrij recht-toe-recht-aan en het is dan ook zo ingevuld.
Bewijs leveren
Vervolgens moet je alle opgegeven kenmerken bewijzen. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee want je mag de verkoopbrochure van je makelaar als bewijs uploaden. Op de website staat dat de verkoopbrochure door de makelaar moet zijn ondertekend. Wat dat precies inhoudt is niet duidelijk. In onze test werd de verkoopbrochure zonder ondertekening gewoon geaccepteerd.

Expert kiezen:
Tot zover was het simpel, maar nu wordt het ingewikkeld. Je aanvraag moet namelijk worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige dien je zelf te kiezen uit een lijst die op de site wordt getoond. De prijzen lopen uiteen van een paar euro tot maar liefst € 200. Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt te zien.

Conclusie definitief energielabel: kies de goedkoopste deskundige
Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig. Het label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. Je kunt hierna het label altijd opvragen via
de website www.energielabelvoorwoningen.nl., uitprinten en bij de notaris aan de koper overhandigen.
Het maakt niet uit welke deskundige je kiest, er mag geen verschil zijn in de beoordeling. Als je hiervan uitgaat, dan kan je dus altijd de goedkoopste deskundige selecteren.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring