Waardebepaling

Waardebepaling

Ik heb een 'waardeverklaring' nodig! Hoe zit dat nu precies? Mag een makelaar / taxateur volgens het NRVT en de NVM (branche organisatie) een waardeverklaring afgeven?

Het begrip waardeverklaring komt tegenwoordig nogal eens voor wanneer een verkoper een hypotheek nodig heeft voor bijvoorbeeld de volgende woning.

Voorbeeld:
Een verkoper zet de woning in de verkoop of heeft de woning mondeling verkocht. Deze zelfde verkoper heeft inmiddels ook al een andere woning gekocht en is bezig de stukken te verzamelen voor de aanvraag van een hypotheek op deze woning. De hypotheekadviseur vraagt om een waardeverklaring die nodig is voor deze aanvraag. De hypotheekadviseur geeft aan dat zonder waardeverklaring de bank de hypotheek niet zal verstrekken.

Waardeverklaring mag niet meer worden afgegeven:
Een professionele taxatiedienst moet daarbij voldoen aan de vereisten die zijn vastgesteld in de Kamerreglementen van het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Dit betekent onder meer, dat een Register - taxateur altijd zorgvuldig onderzoek moet doen en dat hij zijn bevindingen in een taxatierapport moet vastleggen. Het afgeven van alleen een waardeoordeel door de Register - Taxateur in de vorm van een waardeverklaring, zonder goed onderzoek en onderbouwing is dus niet meer mogelijk.

Waardeverklaring NRVT
Een taxatieverklaring, waardeverklaring of een verkort taxatierapport kan en mag de Register - Taxateur zodoende niet meer verzorgen.

Verwarring waardebepaling en waardeverklaring
Deze twee begrippen worden nogal eens door de consument door elkaar gehaald.

Waardebepaling:
De makelaar komt langs voor een waardebepaling. Hij neemt de woning op en komt met een advies waarin de vraagprijs, opbrengst en verkoopperiode worden genoemd. De makelaar geeft een verkoopadvies met b.b.h. waardes. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Het is puur ter informatie en hierop wordt door de eigenaar vaak de beslissing genomen om wel of niet te verkopen.

Waardeverklaring:
Dit is een verklaring waarin de makelaar / taxateur aangeeft wat de woning waard is. Veelal werden hier 3 referenties en de kadastrale gegevens toegevoegd. Dit is een soort verkort verslag over de waarde en verwachte verkoopperiode. De waardeverklaring mag sinds 2016 niet meer door taxateurs worden opgesteld.

Mijn adviseur zegt dat er toch een waardeverklaring nodig is
Het NRVT heeft duidelijke regels waar de taxateur zich aan dient te houden, een waardeverklaring is niet meer toegestaan. Indien een adviseur hier toch om vraagt, verwijs hem dan naar dit bericht. Via de website van NRVT is hierover ook informatie beschikbaar.

Maar vroeger mocht dit wel
Dat klopt. Vroeger kon er door een makelaar / taxateur een waardeverklaring af worden gegeven waarmee de bank een beslissing kon nemen om wel of niet een hypotheek te verstrekken. Om de betrouwbaarheid van taxateurs en waarde indicaties te vergroten is tegenwoordig een waardeverklaring niet meer toegestaan.

Er zijn nog steeds taxateur die wel een waardeverklaring afgeven
Dat zou best kunnen, maar het is echter niet toegestaan.

Welke andere opties heb ik?
Een getekende koopovereenkomst overhandigen, in veel gevallen zal een bank genoegen nemen met een getekende koopovereenkomst van de 'oude' woning. Overleg dit met uw adviseur.

Een volledig taxatierapport, in plaats van een waardeverklaring kan onze taxateur een taxatierapport opstellen. Let wel op dat de verkopend makelaar dat niet mag doen. Er zal dus een andere taxateur een taxatatierapport uit moeten brengen. Er kan door de bank om een gevalideerd taxatierapport worden gevraagt. Dit kan o.a. via het NWWI. 


 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring